0
0

Search

Cum să alegi un cazan pe bază de combustibil solid?

Cazane pe combustibil solidCreşterea preţurilor pentru tipurile obişnuite de combustibil (gaz, petrol) a avut un impact direct la creşterea  numărului de cazane pe bază de combustibil solid instalate în locuințe.

La momentul de faţă cazenele pe combustibil solid (lemn, cărbune,peleti) nu mai sunt dispozitive primitive ci un echipament modern de nivel înalt cu un coeficient de randament ridicat (până la 90%), cu regulator al regimului de temperatură şi alt utilaj de automatizare.

 

Prin urmare, la alegerea unui cazan pe bază de combustibil solid consumatorul se va confrunta, în mod evident, cu o serie de probleme esenţiale:
• Cum poate fi ales corect un cazan pe bază de combustibil solid?
• Cum poate fi calculată capacitatea echipamentului?
• Cărui tip de combustibil ar trebui să fie acordată mai multă atenţie?

Tipurile de cazane pe bază de combustibil solid – facem alegerea corectă!


Piaţa modernă oferă o gamă destul de largă de cazane pe bază de combustibil solid. Prin urmare, pentru a face alegerea corectă este necesar de a avea o idee clară despre fiecare dintre ele.

 

Cazanul pe bază de combustibil solid cu ardere directă (naturală). Cel mai răspândit dintre toate tipurile de cazane care are în calitate de combustibil cărbune, lemne, brichete de turbă etc. Din punct de vedere al combustibilului primar este preferabilă utilizarea cărbunelui deoarece cărbunele, în primul rând, este cel mai energointensiv tip de combustibil solid, comparativ cu lemnul care arde destul de repede şi nu dă efectul scontat. Procesul de ardere într-un astfel de cazan este reglat prin intermediul unui regulator termic mecanic pe un lănţişor care este conectat de lambou. Iar lamboul la rândul său reglează fluxul de aer care nimereşte în camera de ardere.

 

Necătând la defectele aparente (praf, funingine), acest echipament are o serie de avantaje:
• instalare uşoară;
• independenţă energetică.

 

Aceste calităţi sunt în stare să asigure comfort şi căldură stabilă în casă. Un exemplu clasic al unui astfel de cazan este Viadrus Hercules U 22 D5.


Cazan pe bază de combustibil solid cu ardere lungă. Acesta este unul dintre cele mai bune tipuri pe piaţa echipamentului de încălzire. Datorită sistemului de automatizare electronică cu care este echipat cazanul, turbinei şi structurii speciale a camerei de ardere o singură aprovizionare cu combustibil poate duce la prelungirea procesului de ardere până la 24 de ore.

 

Acest lucru este realizat în modul următor: pe cazan este instalat un programator pe care Dumneavoastră alegeţi regimul de încălzire necesar, programatorul la rândul său este legat direct cu sistemul de automatizare care reglează lucrul turbinei (ea pompează atât aer cât este necesar pentru arderea unei cantităţi anumite de combustibil cu scopul de a menţine o temperatură anumită în contur) şi pompa de circulaţie (de asemenea pentru selectarea modului de operare corespunzător). După arderea unuia dintre straturi procesul de ardere prin intermediul distribuitorului de aer se coboară mai jos şi se află mereu la nivelul lemnelor care ard.

 

Astfel introducerea unei astfel de tehnologii a permis identificarea avantajelor semnificative a cazanelor pe bază de combustibil solid cu ardele lungă:
• perioadă lungă de ardere;
• economie.
• necesitatea de a îndepărta cenuşa odată la 2-3 luni;

Un reprezentant cunoscut al cazanelor din acest nivel este cazanul pe bază de Combustibil solid SAS UWT 23

 

Cazanele cu piroliză. Acest tip de echipament de încălzire reprezintă în sine un cazan pe bază de combustibil solid cu o tehnologie de generare de gaz. Ele au în calitate de combustibil principal lemnul.

 

Dar, de fapt, arde nu lemnul ci gazul care se formează sub acţiunea temperaturilor înalte. Principiul lucrului cazanului cu piroliză constă în procesul de descompunere termică a lemnului. La etapa iniţială lemnul mocneşte în camera principală de ardere (oferind cea mai mare parte a energiei de căldură apei prin schimbătorul de căldură) cu eliberarea gazului pe piroliză (de lemn). La etapa a doua – gazul de lemn care trece prin duza de piroliză se amestecă cu aerul secundar şi arde la o temperatură de 1200°. Deplasându-se prin schimbătorul de căldură, gazul încălzit la roşu transmite energia apei şi se îndepărtează prin coşul de fum. Astfel căldura generată în timpul procesului de ardere este folosită cât mai eficient posibil prelungind astfel repetat procesul de ardere. Însă există o nuanţă importantă – calitatea combustibilului utilizat.

 

Pentru punerea în aplicare a procesului de generare a gazului nivelul de umiditate al lemnelor nu trebuie să depăşească limita de 16 %.

 

Cazanele cu piroliză astăzi reprezintă cea mai eficientă metodă de generare a căldurii: Eficienţă înaltă şi economie (deşeurile compun nu mai mult de 1-2% din combustibilul încărcat);
• Durata procesului de ardere
• Prezenţa unui sistem de automatizare care permite controlul procesului de ardere;
Un exemplu a unui astfel de cazan este cazanul pe bază de Combustibil solid Atmos DC 22 S


Cazane pe peleţi. Combustibilul de bază pentru acest tip de echipament sunt peleţii presaţi sau granulaţi. Aceasta este în acelaşi timp demnitatea şi dezavantajul acestui tip de cazane pe bază de combustibil solid. Dar dacă peleţii sunt accesibili în orice timp atunci avantajul cazanelor pe peleţi este incontestabil:
• uşor de utilizat;
• economie;
• automatizarea întregului proces de încălzire (aprindere automată, alimentare automată cu combustibil);
• ecologic.

 

Sunați la numărul de telefon 022 84 66 84 pentru a consulta unul din specialiștii SANTEHMASTER.