0
0

Search

Tipuri de contoare

Tipuri de contoareContor de apă - mijloc de măsurare destinat să măsoare, să memoreze şi să afişeze, în condiţiile de măsurare, volumul apei care trece prin interiorul traductorului de măsurare.

 

Aparate de măsurat cu autoînregistrare, care determină conţinutul volumului de apă ce traversează, printr-un procedeu mechanic direct prin utilizarea camerelor volumetrice cu pereţi mobili (contoare volumetrice) sau în funcţie de efectul vitezei asupra vitezei de rotire a părţii mobile (contoare de viteză) . 

DEFINIŢII:
Conform SM-213 (ISO 4064)

 

  

Contor VOLUMETRIC

Aparat montat pe conducte închise, constituit din camere de volum cunoscute şi un mecanism antrenat prin curgere, datorită căruia aceste camere sunt succesiv umplute cu ară şi apoi golite. Numărînd aceste volume ce traversează aparatul, dispozitivul de indicare totalizează volumul de apă trecut.

Contoarele volumetrice se produc în patru clase metrologice: A,B,C,D.

 

Contor DE VITEZĂ

Aparat montat pe conducte închise , compus dintr-un organ mobil a cărui viteză depinde direct de viteza apei. Mişcarea organului mobil este transmisă mecanic sau în alt mod la dispozitivul indicator, care totalizează volumul de apă trecut.

Contoarele de viteză se produc în patru clase metrologice: A,B,C,D.

 

Contor WOLTMANN

Aparat conţinînd o elice elicoidală rotită faţă de axa de curgere prin contor. Contoarele woltman se produc în două clase metrologice: A,B . 

 

Debit (m3/h)

Raport dintre volumul de apă ce traversează contorul şi timpul de trecere al acestui volum prin contor.

 

Debit permanent [qp]

Cea mai mare valoare a debitului la care contorul de apa funcţionează într-o maniera satisfăcătoare, în condiţii normale de utilizare, adică în condiţii de curgere constanta sau intermitenta.

 

Debit de suprasarcina [qs]

Cea mai mare valoare a debitului la care contorul de apa funcţionează într-o maniera satisfăcătoare pentru o perioada scurta de timp, fără sa se deterioreze.

 

Debit minim [qmin]

Cea mai mica valoare a debitului la care contorul de apa furnizează indicaţii care îndeplinesc cerinţele privind erorile maxime tolerate.

 

Debit de tranzitie [qt]

Valoarea debitului situata între debitul permanent şi debitul minim, la care domeniul de debit este împărţit în doua zone.

 

Domeniul de presiune relativă a apei.

Domeniul de presiune relativă a apei, care trebuie sa fie de la 0,3 bar pana la cel puţin 10 bar la [qp].

 

Domeniul de temperatura a apei. 

Domeniul de temperatura a apei trebuie sa îndeplinească următoarele condiţii:
- de la 0,1 °C pana la cel puţin 30 °C, sau
- de la 30 °C pana la cel puţin 90 °C

Contorul de apa poate fi conceput sa funcţioneze în ambele domenii de temperatura.


Erori maxime tolerate

Eroarea maxima tolerata, pozitiva sau negativa, pentru volumele livrate la debite situate între debitul de tranzitie [qt] (inclusiv) şi debitul de suprasarcina [qs] este:
- 2 % pentru apa având temperatura ≤ 30 °C,
- 3 % pentru apa având temperatura > 30 °C

 

Eroarea maxima tolerata, pozitiva sau negativa, pentru volumele livrate la debite situate între debitul minim [qmin] şi debitul de tranzitie [qt] (exclusiv) este 5 % oricare ar fi temperatura apei.

Contoarele de apă conform SM-213 (ISO 4064) se clasifica în patru clase metrologice (A, B, C, D) în funcţie de valorile pentru [q ] min şi [qt].

 


MARCĂRI OBLIGATORII PE CONTOARELE DE APĂ

Contorul de apă în mod obligatoriu să aibă scrise şi fără a putea a fi şterse , grupate sau repartizate pe
carcasă , pe cadranul dispozitivului de afişare, pe placa semnalizatoare sau pe capac următoarele indicaţii:
- Numele producătorului sau marca de fabrica
- Clasa metrologică
- Pierderea de presiune in bari
- Debitul permanent
- Anul de fabricatie si seria
- Una sau doua sageti indicînd sensul de curgere a apei
- Marca aprobarii de model
- Presiunea nominala
- Literele V sau H daca contorul poate funcţiona numai în poziţie verticală sau orizontală

 

DEFINIȚII DEBIT Conform MID2004/22/CE

Debit de suprasarcina [Q(4)]

Cea mai mare valoare a debitului la care contorul de apa funcţionează într-o maniera satisfăcătoare pentru o perioada scurta de timp, fără sa se deterioreze.

 

Debit de tranzitie [Q(2)]

Valoarea debitului situata între debitul permanent şi debitul minim, la care domeniul de debit este împărţit în doua zone, "zona superioară" şi "zona inferioară". Fiecare zona are o eroare maxima tolerata caracteristica.

 

Debit minim [Q(1)]

Cea mai mica valoare a debitului la care contorul de apa furnizează indicaţii care îndeplinesc cerinţele privind erorile maxime tolerate.

 

Debit permanent [Q(3)]

Cea mai mare valoare a debitului la care contorul de apa funcţionează într-o maniera satisfăcătoare, în condiţii normale de utilizare, adică în condiţii de curgere constanta sau intermitenta.

 

Domeniul de debit al apei  

Valorile domeniului de debit trebuie sa îndeplinească următoarele condiţii:
[Q(3)]/[Q(1)] ≥ 10
[Q(2)]/[Q(1)] = 1,6
[Q(4)]/[Q(3)] = 1,25

Pana la data de 31.12.2010, raportul [Q(2)]/[Q(1)] poate avea una din următoarele valori: 1,5; 2,5; 4; sau 6,3.

 

Domeniul de presiune relativă a apei
Domeniul de presiune relativă a apei, care trebuie sa fie de la 0,3 bar pana la cel puţin 10 bar la [Q(3)].

 

Domeniul de temperatura a apei
Domeniul de temperatura a apei trebuie sa îndeplinească următoarele condiţii: de la 0,1 °C pana la cel puţin 30 °C, sau de la 30 °C pana la cel puţin 90 °C
Contorul de apa poate fi conceput sa funcţioneze în ambele domenii de temperatura.

Erori maxime tolerate
Eroarea maxima tolerata, pozitiva sau negativa, pentru volumele livrate la debite situate între debitul de tranzitie [Q(2)] (inclusiv) şi debitul de suprasarcina [Q(4)] este:
- 2 % pentru apa având temperatura ≤ 30 °C,
- 3 % pentru apa având temperatura > 30 °C

Eroarea maxima tolerata, pozitiva sau negativa, pentru volumele livrate la debite situate între debitul minim [Q(1)] şi debitul de tranzitie [Q(2)] (exclusiv) este 5 % oricare ar fi temperatura apei.


TIPURI DE CONTOARE UTILIZATE ÎN CONSTRUCȚII CIVILE ȘI INDUSTRIALE

Contoarele pentru apa sunt utilizabile la contorizarea apei reci de consum din instalatiile sanitare
aferente constructiilor civile si industriale.

Constructiv pot fi monojet, multijet, cu piston ( volumetrice), ultrasunet , electromagnetice, masice si altele...
- Contoare de apartament
- Contoare de bransament
- Contoare pentru debite mari
- Debitmetre
- Sistemul Radio


CONTOARE DE APARTAMENT

Contoare pentru apă rece / caldă sint concepute pentru măsurarea consumurilor individuale de apă în apartamente sau în imobile caracterizate de consumuri mici. Constructiv pot fi monojet, multijet, cu piston ( volumetrice), ultrasunet si altele. 

 

Contoarele monojet pot fi cu mecanism uscat, umed sau semiumed (cu role protejate in gliceriba, fapt pentru care impurităţile din apă nu afectează citirea contorului).

 

Contoarele multijet pot fi cu mecanism uscat, umed sau semiumed (cu role protejate in gliceriba, fapt pentru care impurităţile din apă nu afectează citirea contorului).

 

Contoarele cu piston (volumetric) - este un contor volumetric cu piston rotativ, cu mechanism uscat, umed sau semiumed (cu role protejate in gliceriba, fapt pentru care impurităţile din apă nu afectează citirea contorului), se utilizeză pentru contorizarea apei după filtrare (practice pentru apă pură) .

Se produc practic pentru diametrul nominal 15mm şi 20mm


Contoare de bransament

Constructiv pot fi monojet, multijet, cu piston ( volumetrice), ultrasunet , electromagnetice si altele.


Contoarele monojet pot fi cu mecanism uscat, umed sau semiumed (cu role protejate in gliceriba, fapt pentru care impurităţile din apă nu afectează citirea contorului).

 

Contoarele multijet pot fi cu mecanism uscat, umed sau semiumed (cu role protejate in gliceriba, fapt pentru care impurităţile din apă nu afectează citirea contorului). Se produc practic pentru diametrul nominal 15mm , 20mm, 25mm, 30mm, 40mm şi 50mm.

 

Contoarele cu piston (volumetric) - este un contor volumetric cu piston rotativ, cu mechanism uscat, umed sau semiumed (cu role protejate in gliceriba, fapt pentru care impurităţile din apă nu afectează citirea contorului) , se utilizeză pentru contorizarea apei după filtrare (practice pentru apă pură) .


Contoare pentru debite mari
Constructiv pot fi WOLTMANN, ultrasunet , electromagnetice si altele.


Contoarele tip WOLTMANN sunt perfect adaptate aplicatiilor cu debite mari: în retele de alimentare sau distributie, în mãsurãtori industriale, la agenti economici, în bransamente de blocuri de locuinte sau clãdiri sociale, caracterizate de debite relativ constante.  Se produc practic pentru diametrul nominal 50mm , 65mm, 80mm, 100mm, 125mm, 150mm, 200mm, 250mm,300mm, 400mm şi 500mm.


Debitmetre
Debitmetrele sunt aparate de măsura a diferitor tipuri de lichide cu indicarea volumului, debitului şi altori parametri. Constructiv pot fi monojet, multijet, cu piston ( volumetrice), ultrasunet , electromagnetice si altele.

 

Debitmetre cu ultrasunete
Debitmetrele ultrasonice sunt utilizate pentru masurararea debitului lichidelor conductive si non-conductive electric din industria chimică, farmaceutică, ingineria energetică etc.


Debitmetre electromagnetice
Debitmetrele electromagnetice sunt destinate aplicatiilor industriale: mãsurarea debitelor de apã potabilã, apã brutã transporturi hidraulice, apã uzatã, apã/canal si mãsurarea fluidelor cu temperatura pâna la max. 180°C, precum si a fluidelor corozive. Se produc practic pentru diametrul nominal 50mm , 65mm, 80mm, 100mm, 125mm, 150mm, 200mm, 250mm,300mm, 400mm şi 500mm ....... 3000mm.

 

Sistemul Radio

Sisteme de citire la distantă a contoarelor prin radio. Pentru a permite integrarea în sisteme de citire automatã a datelor, contoarele sunt disponibile în variante constructive cu generator de impulsuri cu Contact Reed. Toate contoarele dotate cu generator de impulsuri se pot conecta la module radio. Tehnologiile radio oferã posibilitatea obţinerii unor citiri sigure, corecte şi rapide ceea ce înseamnã: îmbunãtãţirea eficienţei activitãţilor operaţionale şi reducerea semnificativă a costurilor.

 

Un sistem la cel mai înalt nivel tehnic:
- Citiri rapide şi 100% corecte
- Reduce semnificativ erorile umane
- Elimină problemele de acces în vederea citirii
- Reduce reclamaţiile şi costurile asociate
- Banda ISM de 868,3 MHz (nu necesitã licenţă)
- Tehnologii Walk-by şi Drive-by
- Parametrizare in situ
- Integrare facilă în infrastructura IT existentă
- Reţea unitarã pentru toate utilitãţile
- Construcţie modulară: compactă sau cu elemente separate


VERIFICAREA CONTOARELOR DE APĂ

Verificarea contoarelor de apa se efectueaza conform SM 213. Verificarea contoarelor de apa se face pe standuri de verificare, care constructive pot fi Volumetrice, gravimetrice si altele.

Metoda de verificare volumetrică ( gravimetrică ) nu este altceva decît compararea volumului de apa trecut prin contor cu volumul etalon (masa, kg) într-o unitate de timp. Procedura de verificare este descrisă în SM 213.

 

Perioada verificarii metrologice
– pentru consumatori casnici 60 luni
- pentru alţi consumatori 24 luni

 

Sunați la numărul de telefon 022 84 66 84 pentru a consulta unul din specialiștii SANTEHMASTER.